Onderwijs | Aeres Hogeschool Dronten levert nieuwe ideeën

Snelkookpansessie voor duurzame renovatie

Voor de zomer hielden twaalf gemotiveerde studenten van Aeres Hogeschool in Dronten een ‘snelkookpansessie’ over hoe je bestaande woningen duurzaam kunt renoveren. Docent-onderzoeker Mandy van Vugt is heel enthousiast over deze manier van brainstormen. “Het levert vaak verrassende ideeën op.”

Scroll naar beneden om het artikel te lezen of ga naar de volgende pagina >>

“Regelmatig brainstormen we in een snelkookpansessie met studenten. Venture classes noemen we die. Alle studenten, van ieder jaar en richting, kunnen zich ervoor inschrijven. Ze krijgen er alleen geen studiepunten voor. Zo selecteren we als vanzelf de meest gemotiveerde studenten. Ook houden we de groep graag klein. Extra leuk is dat het steeds studenten uit verschillende disciplines trekt: van techneuten en tuinbouwers tot mensen uit de hippische hoek. Dat levert mooie interacties op.

Breeduit denken

Satatium voloration pos volorem aut inuscip santur sa endignis etus, coruptatia aut fugiatis aut occullu ptatem que num exped quia volorerestia num exped quia volorerestia nectem a sequia et autatis et vernica autatis. Litatiorem atus blabore plate cerrum nobit. Satatium voloration pos volorem aut inuscip santur sa endignis etus fugiatis que.

Bouwblokken uit mest

De ideeën liepen enorm uiteen. Een groep studenten bedacht dat je misschien kunt isoleren met reststromen uit de agrarische sector; met vezels uit mest bijvoorbeeld. Van die mest zou je misschien zelfs wel bouwblokken kunnen maken. Een andere groep dacht na over glas, als voorbeeld van ultieme recyclebaarheid. Kan dat ook met andere materialen? Met een grondstoffenpaspoort weet je welke grondstof wanneer vrijkomt, en kun je van tevoren bedenken waarvoor je die dan weer gaat gebruiken. Daarnaast kwam er een groep tot de conclusie dat bouwbedrijven voortaan ook sloopbedrijven moeten zijn.


Origineel vond ik het idee van meedraaiende zonnepanelen, bijvoorbeeld op de luiken van een huis of op het dak. Andere studenten opperden om zonnecelfolie op alle ruiten aan de zonkant van het huis aan te brengen. Ook leuk was het idee om hemelwater niet alleen als grijs water te gebruiken voor de wc, maar ook voor de koeling van een woning.”